top of page

"Cukríky proti bolesti" - ANALGETIKÁ


Neviem ako lepšie začať, a preto si požičiam pár viet z úvodu ešte čerstvej diplomovej práce.

„Rýchly a rozmanitý životný štýl, rôzne spoločenské a ekonomické faktory a v neposlednom rade aj konzumný spôsob života rapídne prispievajú k nezodpovednej samoliečbe. Pre bežného spotrebiteľa ešte stále ostáva prijateľnejšie riešiť akútne symptómy svojej choroby ako sa hĺbkovo a odborne zaoberať príčinami jej vzniku. Tento fakt, ako aj omnoho vyššia časová dostupnosť lekární oproti lekárskym ambulanciám, navyše s podporou narastajúceho farmaceutického marketingu, dávajú živnú pôdu nadmernému užívaniu voľno predajných liekov.“

Nepoznám nikoho, kto by nevyužil tú slastnú vymoženosť, utíšiť svoju bolesť. Ja osobne mám to šťastie, že som nikdy nemal migrénu a ani menštruačné bolesti, a preto týchto zázračných cukríkov veľa nejem, ale poznám zopár ľudí, ktorí ich jedia naozaj priveľa.

Väčšina ľudí si uvedomuje, že s n

admerným príjmom týchto „ibáčikov“, „aspirinčekov“, „čajíkov proti prechladnutiu“ a iných skvelých vecí, môže prinášať určité riziká, ale ako to už medzi ľuďmi chodí, všetci dúfajú, že nešťastie chodí po horách.

My sme sa rozhodli, že toto riziko preskúmame, a za týmto účelom sme využili spoluprácu so študentkou odboru Bezpečnosť potravín, Fakulty biotechnológie a potravinárstva na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre. Výsledkom je diplomová práca, ktorá sa zaoberá hodnotením rizika najpredávanejších voľne dostupných analgetík, ktoré vychádzajú z genetických predispozícií jednotlivca. Jednoducho povedané, práca hodnotí riziko každého človeka samostatne, na základe dostupných vedeckých informácií.

Ako to už na našom blogu chodí, nevyhnutným predpokladom je DNA test. Nemusí to byť len ten, ktorý sprostredkúvame v rámci projektu NU3Gen, ale akýkoľvek test, ktorý poskytuje informácie o konkrétnych vybratých génoch.

Ak máte chuť zistiť o sebe niečo nové a máte zároveň k dispozícii svoj DNA test, prečítajte si diplomovú prácu tejto študentky, v ktorej nájdete návod, ako sa otestovať a zistiť svoju osobnú mieru rizika príjmu jednotlivých účinných látok. V prípade, že ste členmi NU3Gen KLUB zhodnotenie Vášho rizika môže vykonať aj priamo školiteľ tejto práce na stránke www.rzidek.com. Stačí len požiadať prostredníctvom kontaktného formulára.

Posledné články
Archív
Sledujte nás
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle
bottom of page